Световен ден за борба със затлъстяването

Световен ден за борба със затлъстяването

Национална информационна здравна кампания „Да поговорим за затлъстяването

За втора година България се присъединява към призива на Световната федерация за борба със затлъстяването, провеждайки национална информационна здравна кампания за борба срещу затлъстяването под мотото „Да поговорим за затлъстяването“. Тя се провежда координирано в целия свят по инициатива с подкрепата на множество организации, институции и партньори. Причината за важността на тази кампания се явява непрекъснатият растеж на дела на хората, засегнати от този проблем. Тревожните статистики посочват ясно, че наднорменото тегло и затлъстяването са достигнали размери на епидемия в европейския регион, засягайки почти 60% от възрастните, а нашата страна се намира на челните позиции в ЕС по този показател. Основните цели на кампанията са разясняването мащаба на проблема, негативните последици от затлъстяването и оказване на подкрепа на хората, които искат да подобрят здравословното си състояние. Затлъстяването е хронично заболяване, засягащо населението по целия свят и колективен проблем, изискващ колективен отговор. Кампанията в България е начало на разговори и активности за промяна на тенденцията за повишаване на затлъстяването в нашата страна. Световният ден за борба със затлъстяването е ден за действие, който призовава за сплотен, междусекторен отговор на кризата със затлъстяването.

Кампанията ще се проведе в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Планирана е програма с лекционна част с специалисти, популярни лица, дускусионни и спортни активности. По време на събитията ще бъде проведена информационна кампания, с ролеви игри, анкети, скрининг на телесно тегло, определяне индекс на телесно тегло с Асоциация на Студентите Медици в България. Във втория сегмент Кампанията ще проведе информационни събития на подрастващи в над 35 училища в страната.

Пълната програма, всички активности и участници в Кампания „Да поговорим за затлъстяването“ можете да разгледате тук.

5 март, вторник Пресконференция, БТА, София

 1. доц. Михаил Околийски ДМ – Заместник министър на здравеопазването
 2. Проф. д-р Арман Постаджиян – Председател на Българска лига по Хипертония
 3. Доц. Теодора Дърленска – Председател на БАСОРД
 4. Благовеста Борчева – държавен експерт Дирекция приобщаващо образование на Министерство на образованието и наука
 5. Лидия Делчева Председател на Асоциация на студентите медици в България – МУ София
 6. Мария Янева Председател на Сдружение „Институт за граждански инициативи

Етос“

 1. Изявление на Директор СЗО – офис България
 1. март, събота
  • София – Южен парк – спортно събитие
  • Стара Загора – Галерия Мол – информационна кампания с лектори
  • Плевен – Парк Кайлъка – спортно събитие
 1. 10. март, неделя
  • Пловдив – Плаза Мол – информационна кампания с лектори, открита тренировка и мастър клас по здравословна кухня
  • Бургас – Мол Галерия Бургас – информационна кампания с лектори и открита тренировка
  • Плевен – Зала на Медицински Университет – лекционен панел

16 март, събота

  • София – Ринг Мол – информационна кампания с лектори, открита тренировка и мастър клас по здравословна кухня
  • Варна – Делта Планет Мол – информационна кампания с лектори

Сдружение „Институт за граждански инициативи Етос“, съвместно с Министерство на здравеопазването и партньори подчертават значението на повишаване качеството на осведоменост, свързани разбирането на затлъстяването като заболяване, активно приучаваненадецатанапринципитеназдравословнохраненеиежедневнафизическа активност от най-ранна възраст като ключови действия, необходими за превенция и контрол на затлъстяването в България.

Инициативата се подкрепя официално от Световната федерация по затлъстяване и Световната здравна организация, организации работещи съвместно за повишаване на информираността на населението в световен мащаб за разбиране на наднорменото тегло и затлъстяването като хронично рецидивиращо заболяване, рисков фактор за възникване на различни здравни, психологически и социални усложнения.

Партньори Национална информационна здравна кампания „Да поговорим за затлъстяването“ в България са: Министерство на здравеопазването; Българска лига по Хипертония, Асоциация на студентите медици в България; Аптеки 36,6; Ново Нордиск България; Омрон България; Райз Ъп, Прууф Нутришън, Доппел Херц, Пулс и др.

Програма ще бъде публикувана в сайта на Световен ден за борба със затлъстяването България (https://worldobesitydaybulgaria.info/ ) и нашите партньори.

Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена и на официалния сайт на World Obesity Day (https://worldobesityday.org ).