Намалете количество захар, което консумират децата

Родителите са насърчавани да намалят количеството захар, консумирано от децата им и да се включат в нова здравна кампания за правилно хранене.

Кампанията за обществено здраве в Англия се казва Change4Life (Промяна на живота) и предлага съвети за подмяната на “захарта”, като например преминаването от сладолед на кисело мляко и от подсладени напитки на алтернативи без захар.

Първият здравен съвет е, че трябва не повече от 10% от дневния енергиен прием на калории на едно лице да се състои от захар.

Властите се опасяват че, децата на възраст между 4 и 10 години консумират много повече.

Влияние върху здравето

Професор Кевин Фентън, национален директор на здравето и благосъстоянието на PHE, заяви: “Намаляването на приема на захар е важно за здравето на нашите деца, както сега, така и в бъдеще. Всички ние ядем прекалено много захар и въздействието, което това това оказва върху нашето здраве, е очевидно.

“Тази кампания е свързана с правенето на малки стъпки за справяне с този проблем. Ние знаем от предишни кампании, че простичките стъпки работят и съдействат за истинската промяна.”

Междувременно проучване на Netmums показва, че две трети от родителите се притесняват за количеството захар в диетата на техните деца. Проучването показва също така, че близо половината смятат, че тяхното семейство консумира твърде много захар.

Яденето на твърде много захар може да доведе до затлъстяване, което може да пък да доведе до сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет тип 2 в по-напреднала възраст.
То може да предизвика и проблеми със зъбите. Програмата „Епидемиология за Англия” показва, че кариесът е една от най-често срещаните причини за хоспитализация при деца на възраст 5-9 през 2012-13г.

Освен това, цифрите показват, че повече от едно на всеки пет (22.5%) деца в приемни семейства са класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване през 2013-2014.
Цифрите от Информационен център „Здраве” също сочат, че над една трета (33.5%) от децата на 6 години са с наднормено тегло или затлъстяване през същата година.

В навечерието на старта на кампанията, PHE работи с Netmums и Университета в Рединг, за да посъветват 50 семейства за малките промени в консумацията на захар.
Установява се че, средно приемът на захар е бил намален с 40% за повече от месец.

Препоръките включват, че захарите, добавени към храни, не трябва да възлизат на повече от 10% от дневния прием на калории на възрастен човек, но правителството и учените твърдят, че целта е да бъде намален до 5%. Тези цели означават, че захарната консумация трябва да възлиза на 25гр за жени (5-6 кафяни лъжици) и 35 грама (седем-осем кафяни лъжици) за мъже, на базата на средната диета.

Една чаша газирана напитка съдържа около девет супени лъжици захар.