Фестивали на науките в София и Варна 2022

През 2022 Софийският фестивал на науката се проведе на 8 и 9 октомври в София Тех Парк и с училищна програма разтеглена през целия м.октомври под формата на посещения на учени в училища. Част от програмата на сцена бе лекцията на доц. д-р Теодора Ханджиева- Дърленска “Истината за затлъстяването”.

Доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, дм изнесе лекция „Истината за затлъстяването” По време на двата дни на фестивала Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания имаше щанд, на който се измерваха безплатно телесното тегло, индекса на телесна маса, процентното съдържание на мастната тъкан, висцералната мастна тъкан и други параметри на тъканите с цел оценка на теглото и на сърдечно-съдовия риск. Даваше се актуална информация за затлъстяването като заболяване за цял живот и насоки за здравословен начин на живот. Измерванията се извършваха от студенти по медицина и членове на Асоциацията на студентите по медицина в България. През двата дни бяха измерени повече от 100 възрастни и 50 деца.

Екипът на участниците в измерванията
Проф. д-р Жени Стайкова, дмн направи посещения в 6 училища в рамките на училищната програма с темата за правилното хранене и борбата със затлъстяването, представена пред деца от IV до VII клас.

Варненският фестивал на науката имаше първото си издание от 11 до 13 ноември тази година във Фестивален и конгресен център Варна. Организиран от фондация „Красива наука”, фестивалът беше проведен под патронажа на Министерството на образованието и науката със съдействието на община Варна. С един ден училищна и два дни обща програма, фестивалът представи 60 събития на варненската публика и предизвика много положителни отзиви.

Проф. д-р Жени Стайкова, дмн презентира с лекция по темата за затлъстяването и правилното хранене, която се посрещна с голям интерес от аудиторията. Последваха въпроси и мнения на присъстващите родители с деца, млади и възрастни хора.