Дивите боровинки може да предпазват от затлъстяване, възпаление и хипертония

Дивите боровинки може да предпазват от затлъстяване, възпаление и хипертония

Дивите боровинки може да предпазват от затлъстяване, възпаление и хипертония: проучване на мишки

Дивите боровинки може да са от помощ при облекчаване на нивото възпаление и хипертония, свързани с развитието на затлъстяване, според едно изследване върху мишки.

Изследователи от Университета на Източна Финландия проследяват въздействието на храненето с диви боровинки и къпини върху възпалителните клетки, нивата на цитокините, систоличното кръвно налягане, глюкозния толеранс, инсулиновата чувствителност и теглото при мишки.

Мишките са били на нормална контролна диета (10 % ккал мазнини) или на диета с високо съдържание на мазнини (45 % ккал мазнини) за период от три месеца, като към диетата на експерименталните групи са включвани 5 % или 10 % лиофилизирани боровинки (Vaccinium myrtillus) от дневния хранителен прем.

Проучването, публикувано в списание PLoS ONE, показа, че мишките на високо калорична диета са натрупали значително тегло и са имали отрицателни промени в метаболизма на глюкоза и липиди, факторите на възпаление и кръвното налягане. При групите, на които са дадени боровинки тези метаболитни нарушения са подобрени или възпрепятствани, както е показано от променените на цитокинния профил и с намаляването на появата на възпаление, медиирано от Т-клетки. Индуцираното от калоричната диета повишено кръвно налягане също е възпрепятствано, като тези ефекти са особено значими за групата на 10 % боровинка в дневния режим.

Изследователите казват, че, тъй като проблемите на затлъстяването обикновено са групирани, диетичен подход, който се занимава с всички тях, може да бъде по-полезен, отколкото лечение на хипертония или завишени нива на глюкозата самостоятелно.

“Нашите открития свидетелстват за епидемиологични и клинични доказателства в подкрепа на това, че боровинката обещаващ кандидат за предотвратяване на затлъстяването и свързаните с него хипертония и нисък клас възпаления,” пишат изследователите.

Източник: http://www.foodnavigator.com/Science/Wild-blueberries-may-counter-obesity-inflammation-and-hypertension?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright