16 стъпки да предпазим детето си от затлъстяване

16 стъпки да предпазим детето си от затлъстяване

Автор: доц. д-р Т. Ханджиева-Дърленска, дм

Честота на затлъстяване сред децата в България

Затлъстяването е сериозен здравен проблем не само сред възрастното население в България, но и в последните десетилетия все повече деца страдат от наднормено тегло и затлъстяване. България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст за с наднормено тего, а около 5 милиона са със затлъстяване.

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

    Защо е важно да предпазим децата от затлъстяване?

Съвременните изследователи на детското затлъстяване обръщат особено внимание на перинаталните и пренаталните проблеми. Подчертава се, че профилактиката на затлъстяването, захарния диабет и болшинството от сърдечно-съдовите заболявания започва още от вътреутробното развитие на индивида.

Превенцията на наднорменото тегло и затлъстяването в детска възраст са изключително важни, тъй като могат да имат сериозни здравни последици в по-късен етап на развитието на индивида. Тези здравни последици са: високо кръвно налягане, захарен диабет тип 2, промени в липидите в кръвта, ортопедични проблеми, психични разстройства, в това число и хранителни разстройства, социална изолация.

Пълното дете води до пълен възрастен индивид с много заболявания!

     Как да предпазим децата от затлъстяване?

Установени са няколко критични възрасти за проблеми с теглото: до 3 годишна възраст, около 10 годишна възраст и периода на пубертета. Не забравяйте, че целият период на развитието на бебето, детето и юношата е период на усилен разстеж и развитие на организма. До 18-годишна възраст не е подходящо да се използва думата „диета“, освен ако няма налично заболяване, което да изисква спазването на определена диета. Най-добре е придържане към принципите на здравословно хранене, което през този дълъг период обезпечава ускореното физическо и психическо развитие, както и половото съзряване.

По-надолу са описани 16 стъпки да предпазим детето си от затлъстяване:

 1. Хранете се заедно с децата си, като им предлагате домашно приготвена храна и разнообразно и балансирано меню. То трябва да съдържа всекидневно мляко и млечни продукти, зърнени храни, сезонни плодове и зеленчуци, риба/ месо или бобови изделия, растителни мазнини.
 2. Установете от ранна детска възраст часове за закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Храненето е като ритуал. Детето ще се научи да се храни в определени часове и ще огладнява на време.
 3. Внимавайте с междинните хранения! Не предлагайте постоянно солети, бискити и други подобни. Носете навън кутия с пресни сезонни плодове.
 4. Не солете прекомерно и не предлагайте десерти под формата на сладкиши и други тестени захарни изделия. От вас зависи дали детето ви ще има предпочитания към соленото и сладкото! Вкъщи не трябва да има разнообразие от сладки изделия. Имайте 1-2 вида бисквити, например.
 5. Предлагайте нарязани плодове на масата. Не очаквайте детето ви да си поиска само.
 6. Сервирайте по една порция. Не дръжте тавата или тенджерата по средата на масата с възможност за допълнително сервиране. Избягвайте „Да си хапне, нищо няма да му стане от един път“.
 7. Не се фиксирайте върху храненето на детето си и съотв. на вашето. То е нормален, всекидневен ритуал, но се възпитава с постоянство и търпение!
 8. Не обиждайте детето се по отношение на храненето или теглото му!
 9. Не гледайте телевизия или компютър, докато се храните!
 10. Говорете с детето си за храненето. Обяснявайте му защо някои храни са вредни, а други здравословни.
 11. Не забранявайте на всяка цена! Забраненият плод е най-сладък. Нека да не е всеки ден и да е с мярка.
 12. Движете се активно, ходете пеша и спортувайте заедно с детето си в съответствие с възрастта му. До 5-годишна възраст Световната здравна организация препоръчва по 3 часа физическа активност/ дневно.
 13. Следете редовно теглото и ръста и нормалното развитие съответно за възрастта. Изисквайте инфомацията от педиатъра-общо практикуващ лекар, от детската градина или училището.
 14. Вие сте постоянен прием за Вашето дете!
 15. Ако детето ви има проблем с теглото или храненето, обърнете се към лекар-специалист! Не използвайте интернет като източник на диагноза и лечение!
 16. Сънят е много важен за подрастващия детски организъм. Препоръките за продължителност на съня са различни за различните възрасти по време на детството и юношеството. Недостатъчният сън е рисков фактор за развитието на затлъстяване при децата, а по-късно и при възрастните. Затова, децата трябва да спят средно около 10 часа на денонощие, за да се развиват пълноценно психически и физически и да бъдат здрави!